hud-seroja-esa-budi bahasa-akhlak-ikhlas-raja segala unsur-imam mahdi-panji hitam-bani tamim-sirah

puzzles

hud-seroja-esa-budi bahasa-akhlak-ikhlas-raja segala unsur-imam mahdi-panji hitam-bani tamim-sirah nabi saw dan pengulangannya di akhir zaman-rahsia no 1 dan 9-kaitan imam mahdi dan helang-misteri tabut dan persoalan2 berkaitannya-melayu dan kekuatannya-nabi Nuh as-Raja Ahmad-teori relatif-penciptaan manusia-rahsia bismillah-philosophy of lotus in buddhism-mawar sbg lambang kesufian-matrix dari kacamata sufi-nursyahadah-teknologi pembangkitan memori dari al Quran-Rasulullah saw sbg manusia fitrah-nurunnur-formula sabar-formula ikhlas-makna,puji dan taat-lirik2 best-riba' dan kaitannya dgn dajjal-riba' sebagai penghapus ikhlas-titik kebangkitan akhir zaman,strategi kebangkitan~~~~~~

Friday, 10 February 2012

Kemana diri yang lama itu pergi?

salam semua pembaca...selawat dan salam kepada Baginda saw dan yang mengikuti sehingga hari kiamat.



Post kali ni bukan sambungan apa2 post sebelum ni.Ini cuma satu selingan sebelum post2 yang lebih berat dikeluarkan.Hari ini saya marah.Minggu ni saja da beberapa kali saya marah.dan saya kesal dengan diri sendiri.Selalunya saya akan diam bila saya marah.Tapi rasa marah yang dicampuri rasa letih dan lapar,itu membuatkan saya bereaksi melebihi diam apabila saya marah.Dan saya kalah bila unsur api gagal saya kawal dengan baik.Aura saya seolah-olah menyeramkan orang sekeliling mungkin sebab saya bukan dikenali sebagai seorang yang pemarah.Saya periang dan akan diam bila saya marah.Dan semenjak beberapa bulan yang lepas,marah saya semakin menakutkan diri saya sendiri.Saya marah beserta dengan menggigil dan meremang.

Dan saya tahu,dahulu saya bukan macam tu.Dulu,bila saya marah,saya akan gelakkan diri saya sendiri,duduk diam2,berjauhan dengan manusia lain,tak lama lepas tu,saya akan ok.Dan marah saya dahulu cuma marah yang dipendam2.Ia cuma dilihat pada riak muka saya.Dan dahulu,kawan saya suka gelakkan saya semasa saya marah,kerana dia tahu saya akan gelak juga akhirnya.Tapi itu semua cerita dulu,kenapa dengan saya sekarang ni.

Apa yang merasuk dalam diri,mungkin syaitan yang direjam.wallahualam.Dan saya gagal untuk keluarkan post baru kerana saya masih kesal dengan apa yang berlaku pada diri saya.Sepatutnya semakin bertambah usia,saya jadi makin baik,tetapi seolah2 jadi makin jahat.Saya adalah unsur air.Oleh sebab itu saya cukup mudah mengawal marah dahulu.Tapi sekarang adakah saya da bertukar menjadi unsur api pula?Dimana diri saya dahulu...

I'm totally change...

Sahabat,come and help me..I'm lost myself...

"ternyata marah dulu yang dipendam meminta jawapannya sekarang.
Marah dulu bertukar menjadi barah."

-Annur-



29 comments:

Nurun Nur 9111 said...

......

Adikku....
Kakandamu ini yang meluahkan kemarahan, mengapa ia berjangkit padamu?

Adakah baik kemarahan itu dipendam?
Sehingga marah menjadi barah?

Demi Allah bukan sengaja aku menghamburkan api ke sana sini seperti naga yang mengamuk...

Namun...adakah ini kesan dan jawapan untuk hati yang baru?

Namun, ada kelegaan di hujung itu.

Ya Allah....Kau kawallah kemarahan kami berdua menjadi sesuatu yang sepatutnya...
Kami tidak mahu terbakar kerana api yang membakar di dalam diri ini..

Kami seperti bukan wanita normal yang lemah lembut..mungkin adikku tapi tidak aku..

Aku dah menjadi naga berapi....rrrrr

Tolong!!!!

(sendiri terbakar)

(....mencari air di telaga RAsulullah s.a.w)..


::::D.HADA::::

Anonymous said...

Syukur punya adik yang sama sepertiku...

Alhamdulillah...

tembakul said...

sekali lg panduan asas untk kedua saudara ku...rahsia nafas....pengetahuan ttg nafas sgt penting,di situ ada pertukaran diantara hamba dan tuan...tidak brgaul tp brsatu....proses naik turun angin penting bg 3element lain...baru saudari2 dpt mengawal api dlm diri...pabila mahir terasa sgt seronok brmain api..dimana api yg didunia ni sudah tidak terasa panas lg...jgn lah salah sangka kpd sy...tujuan sy adalah brkongsi rahsia pegalaman dan mgkn jua pegetahuan....mgkn dr arah yg berbeza tp tujuan yg sama....krn sudut penulisan dan percakapan...ada terselit perasaan bangga diri dan ego yg halus yg tak dpt dikesan oleh pancaindera kita kecuali mereka yg brpegalaman...cukup jika anda brdua tau sy adalah abg bg anda...kita brmula dr asas....dan teruskn penulisan jgn patah semangat krn diri yg anda rasa tak sempurna itu lah..rahsia bg segalanya....untk info sy tak pernah marah sesiapa pun mahluk tuhan kecuali diri sy sndri...kekadang sy brada dia tmpat dan masa yg salah.

Anonymous said...

baguslah kakak2 berdua dan tembakul sudah berbaik2 semula...dan sedari awal hingga keakhirnya dan untuk selamanya kakak2 dan tembakul memang saling sokong menyokong, bahu-membahu bertukar2 serta berkongsi ilmu...

tembakul, kongsilah lagi rahsia2 yg anda tahu...makin byk berkongsi, makan banyak lagi ilmu baru yg anda akan perolehi....

tembakul ada blog ke? boleh kongsikan maklumat dan ilmu2 yg berguna dan mungkin yg sedang dicari oleh orang lain?

Anonymous said...

Untk anon...maaf sy takda blog dan sy trjebak dlm dunia blog ni pun secara kebetulan jer...kita ni manusia sama sahaja..yg berbeza hanya skrip perjalanan hidup..sy akan cuba kongsikn pengetahuan yg tak seberapa ni melalui blog saudari2 kita ni klu diizinkn...kerana setiap ilmu hakikat,tarekat,syariat dan makrifat yg brcabang pd usul,tasawuf dan fekah..dibawa para2 nabi.para2 aulia,para2 anbia..dan juga para2 wali berbeza mengikut pegalaman dan zaman...tp tujuan tetap satu..menuju yg maha berkuasa..,apapun rasa bersalah pd hada dan nurrun tetp di dlm kalbu sy...mgkn tak sepatutnya sy gunakn ayat2 yg mencabar fitrah kita sbg manusia..maaf semua.tembakul.

Nurun Nur 9111 said...

salam semua,

syahdunya.

en Tembakul,sila hantar resume anda pada kami untuk diteliti..;0

anda seorang yang pelik,takpela,kami pun pelik jugak.

ini email kami: nursyahadah9111@gmail.com

selamat bersatu.

-Annur-

Nurun Nur 9111 said...

salam,

ajarla saya jurus angin tuuu..saya sampai sekarang tak pandai kawal unsur api ni...

blurppppp(tertelan api)

erkkkrr(sedawa)...Alhamdulillah...
sedap jugak api ni...

sila tunjuk ajar.:)

D.Hada

Fenomena Zaman said...

Assalamualaikum Warahmatullah

Tiada daya dan upaya melainkan dengan pertolongan Allah.

Ini tips saya semasa muda-muda dulu. :-)

Jikalau marah, cepat-cepatlah tinggalkan tempat tu sebelum habis semuanya rentong hangus.

Sekarang dah tak marah lagi sebab dah jagi kebal.

Mungkin surah al-kautsar boleh jadi penyejuk.

Umar Zakir Abdul Hamid said...

banyakkan istighfar..kelilingi diri anda dengan sahabat yang baik di luar sana..insya-Allah.semoga dirahmati-Nya.amin.

Nurun Nur 9111 said...

Bukan semua persekitaran kita boleh pilih..

Seperti lambang Yin Yang. Ditengah2 hitam ada putih. Di tengah2 putih ada hitam.

Terfikir akan Rasulullah s.a.w..

BAgaimana dia menahan kesabaran ketika dicaci maki...

Bukan senang wo.....

Rasa nak penendang muka yang memaki hamun tu..

Macamana ketika dicaci maki masih nak buat muka manis?

:::DHada:::

Nurun Nur 9111 said...

Menahan kemarahan dalam diri itu satu perkara, iaitu mengawal unsur api dalam diri. Membalas api dengan air tu pula bagaimana?

Kalau dapat kawal mmg best...

Jadi orang relax dan cool je.
Di alam maya mmgla senang nak kawal. Macamana kalau berdepan?
Controlling the emotion,face expression and feedback to others...

Nak kena gi kursus incredible hulk ni...

DH

Fenomena Zaman said...

senang je...

jika marah tu datang.. katakanlah ia sebenarnya tidak wujud. Hanya tipu daya syaitan semata untuk buatkan kamu bertindak balas ke atas apa yang terjadi.

segala yang ada pasti kan musnah. jadi apa yang tinggal?

*pssst.. cakap memang le senang, cuba buat. hmmm ... susah juga sebenarnya.

tapi berbaloi untuk cuba :-)

Nurun Nur 9111 said...

=( susah nak buat time marah tu datang kita duk ckp dlm hati...tu setan yang hasut tu..setan tu...

Mcm super saiya kepala ada api..

Yang leh masuk sket mcm Tembakul ckp. Kawal unsur angin. Tapi dia tak terangkan jadi saya pikir, kena kawal pernafasan, turun naik nafas yang terkawal. Ms tarik nafas, tarik banyak2 dan dalam2 dan masa hembus pun banyak2 jadi kepanasan tu dapat keluar sikit demi sikit.

Tapi dalam masa yang sama, istighfar, kawal jangan tersembur api kat orang. Hmm...nak kena training ni.

Dulu saya unsur air. Langsung takde unsur api Kalau ada pun sikit sgt. Tapi tak bagus gk,jd penakut, tak berani tegur orng, kena marah pun langsung tak melantun sdgkn kdg2 perlu. Berani pun unsur api. tapi lebih jadi baran.

So...Abg Tembakul...What's up?

D.Hada

Anonymous said...

Citt aparaa..abg tembakul.. Pgl la abg hensem...pheewittt...! Cuba try..tarik nafas dr hidung naik smp ke otak sblh kanan naik smp otak kanan dan circle ke kiri pastu brek tahan jap..trun nafas melalui hati sebelah kiri smp pusat..dr situ naik semula trus ke hati dan hidung semula..menjadi satu pusingan tetap..pegetahuan ini mgkn umum semua org tau..tp di situ bg org islam berbeza krn kita ada rahsia shahadat...sila rujuk guru anda..krn disini rahsia yg hanya ahli sahaja yg dibenarkn...jika tidak jmp jwpn anda..sy akan emel pd anda..jgn risau ini hanya asas latihan..in and out..mcm burung dibukankn sangkar..dan kembali semula pabila perlu...jd seimbang dunia dan akhirat...jika ragu2 sila abaikn..I'm sorry..

Nurun Nur 9111 said...

kAlimah Lam Jalalah kan..

Tau sket2 je. Berguru tak betul2. YAng diberi pun belum diamalkan sepenuhnya.

Nanti saya try dulu.
Jgn lupa email kalau ada kod rahsia.Huhu.

DH

Nurun Nur 9111 said...

ops...mungkin salah...
sy try apa yg ada dulu.

DH

Nurun Nur 9111 said...

Apa yg Fenomena Zaman ckp tu betul.
Mmg marah tu campuran nafsu, ego dan syaitan. Dan laluan syaitan berapi tu dalam darah. Membuak2 kat hati(bhg dada) dan otak(kepala). Menahan tanpa ada perlindungan tu yg membuatkan diri jadi menggigil, meremang,kejang dan boleh pitam. or more worse..stroke...dan Gol!!

Kalau tak pandai kawal.. terima pulak gelombang Syaitan, Iblis dan Dajal membawa kepada......bal-bla-bla sampai tahap bunuh.

Makanya..pengurusan ini sangat perlu..

DH

Anonymous said...

Lupa pulak..dlm cicrle td ada interchange 4tmpt..di pgl makam.. 1:dibwh otak kiri,centre..atas tengkuk..2:hati seblh kiri..3 hati spebelah kanan..4:pusat...disitu ada sarang 4element..dlm proses pusingan kena stop jap tmpt2 tu... Sy percaya ada diantara anda memahami rahsia ini..mcm org tu..jurutera..pasti dia tau design and build..hehe.tembakul.

Nurun Nur 9111 said...

= (....macamana....?

xtau...

D.H

Nurun Nur 9111 said...

Mungkin disebabkan ini, tak pandai kawal duk mkn pil je....sampai dtg penyakit lain plak...

Gr....s.o.s...
Help...

Nurun Nur 9111 said...

Moga Allah memberi jalan.

Annur..Tembakul mmg gila, tapi ilmunya banyak. Give some respect.

Innalillahi wa innailaihi rajiuun...

D.H

Nurun Nur 9111 said...

salam semua...

D.Hada,saya memang tau abg tembakul tu genius...tapi pura2 tak tahu...

apepun...respek sama abg tembakul...;)

ps:jgn harap kami nak panggil abg hensem..piirah...

-Annur-

Nurun Nur 9111 said...

Kita kena perah otak yang gila tu...

huhu...

D.H

Nurun Nur 9111 said...

Jemput Abu BAkar Siddiq ke mari Annur...

Huhuhu...

Nurun Nur 9111 said...

D.Hada,

entahla...kemana itu en Abu pergi pun saya tak tahu...senyappp jer...

da dijemput aritu melalui blog Abatasa,tapi sampai sekarang en.Abu itu diam seribu bahasa...

mungkin kita lebih gila dpd dia,jadi dia malas nak layan kita...

perhaps...perhaps...perhaps...

ps:apakata kita mintak tolong abg tembakul bereskan dia...angkut dia masuk sini...amacam abg tembakul?bole ke x?

-Annur-

tembakul... said...

wei..wei fahami dlu dan rasakn debaran megunakkn assesori 'dia' itu mmg dibagi khas bg yg ikhlas mencari...rasakn panahan arjuna 'dia'..ekekehkeh....pernah dgr kn teori relativity einstein? Diaorg bru dpt teori tp org melayu dh lama bedal ilmu tu....sy bkn genius nk puji,makcik2 bleh puji allah..tp makcik2 ckp kacak jer,sy xkcik ati.....

Nurun Nur 9111 said...

=( terlalu berkias Tembakul Belacak perasan kacak ni.

Kepala tak de kutu pun tetiba rasa macam ada plak bila nak fahamkan maksud orang asing purba dahulukala.

Hm..apapun,tAkpelah..
Allah ada untuk menemani dan membantuku...

D.Hada

(mcmana nak bekerjasama keluarkan artikel kalo tak dapat berkomunikasi dgn baik?)

AbdElHmyd said...

Salam,

Hm, baru je nak cakap pasal nafas, tengok2 tembakul dah tulis dulu dah...

Ape yang tembakul tulis tu benar. Didiklah diri anda dengan nafas...

Kerana ilmu yang kita semua diajar semasa mula-mula berjasad ialah bernafas...

Huu...

Nurun Nur 9111 said...

salam semua,

aik?kita ada member baru...saudara A.Hmyd...

selamat berkenalan dari kami..:)

-Annur-