hud-seroja-esa-budi bahasa-akhlak-ikhlas-raja segala unsur-imam mahdi-panji hitam-bani tamim-sirah

puzzles

hud-seroja-esa-budi bahasa-akhlak-ikhlas-raja segala unsur-imam mahdi-panji hitam-bani tamim-sirah nabi saw dan pengulangannya di akhir zaman-rahsia no 1 dan 9-kaitan imam mahdi dan helang-misteri tabut dan persoalan2 berkaitannya-melayu dan kekuatannya-nabi Nuh as-Raja Ahmad-teori relatif-penciptaan manusia-rahsia bismillah-philosophy of lotus in buddhism-mawar sbg lambang kesufian-matrix dari kacamata sufi-nursyahadah-teknologi pembangkitan memori dari al Quran-Rasulullah saw sbg manusia fitrah-nurunnur-formula sabar-formula ikhlas-makna,puji dan taat-lirik2 best-riba' dan kaitannya dgn dajjal-riba' sebagai penghapus ikhlas-titik kebangkitan akhir zaman,strategi kebangkitan~~~~~~

Saturday, 17 March 2012

Jangan kau gentar pada bayang-bayang sendiri,disebalik pahit getir kemenangan menanti...


salam sejahtera buat semua pembaca...

segala puji bagi tuhan yang maha pemurah..yang memberi tanpa dipinta...
selawat dan salam buat Rasulullah saw serta sesiapa jua yang sejalan dgn baginda saw..

Kandungan
1.      Kekuatan tak terkalahkan
2.      Kod-kod suci
3.      Ilmu ikhlas
4.      Amalan bermula dari niat
5.      Hukum karma,hakikat kun fayakun serta tipudaya iblis dan dajjal
6.      Getaran
·         Rantaian esa
·         Matahati/firasat/ilmu ladunni/deria keenam/mata ketiga
·         Nur Muhammad/Cahaya yang terpuji
·         Keilmuan nenek moyang Melayu
·         Berlapar sebagai formula hebat getaran
·         Resonans

1.      Kekuatan tak terkalahkan
Kali ini saya akan cuba sambung post kekuatan yang tak terkalahkan...iaitulah kekuatan Tuhan,Allah azza wajalla. Hanya manusia yang kosong,yang suci akan menjadi medium mengalirkan kekuatan Tuhan seluruh alam...sekali lagi,manusia hanya medium,yakni perantara,bukan sebagai pemilik kekuatan tak terkalahkan itu.Jika manusia yang dipinjamkan kekuatan tak terkalahkan itu sombong,bongkak dan tak sedar diri,kekuatan itu akan menjadi kekuatan yang dapat dikalahkan...
saya ulang:
kekuatan yang tak terkalahkan boleh menjadi kekuatan yang dapat dikalahkan dengan sekelip mata. Cukuplah Tuhan itu hanya berkata Kun Fayakun maka terjadilah apa yang dikehendakiNya. 
Kerana rasa2 sombong,bongkak,tak sedar diri itu adalah kotoran2 yang berduduk diam di dalam hati dan memberatkan hati tuannya...menyekat laluan kod2 suci untuk lalu dan membentuk empunya diri. Maka,yang penting adalah membersihkan tempat laluan kod2 suci ini (hati). Betapa penting untuk kita tahu apa penyakit2 hati dan cara perubatannya. Sila rujuk pada yang lebih tahu tentang ini,saya cuma sentuh sedikit tentang apa yang saya tahu.

"bunga kembang bertali hati
bunga kembang dikemuncak aqli"
- lirik lagu Cinta Melankolik,Ann -
1.      Kod2 suci
apa itu kod2 suci? itulah kod2 keesaan Tuhan.
kod2 yang jika tersusun dengan baik maka terlahirlah sesuatu yang indah dipandangan mata. Ibarat teratai yang indah dipandangan mata,sakit bagi sang pohon. Kesakitan yang disimpan,dinyorokkan,disembunyikan, dan yang terlahir hanya satu keindahan...itulah Nabi Muhammad saw...yang ternampak dipandangan mata umat hanya keindahan akhlaknya, kesusahan baginda,kesakitan baginda,kesedihan baginda,hanyalah Tuhan yang sebenar2 tahu...maka yang layak membalas,hanyalah Tuhan yang Maha Pengasih...selawat dan salam rindu sama2 kita sampaikan buat baginda saw...
Dan...
setiap manusia dilahirkan untuk merasai pahit manis kehidupan yang membawa kepada pengenalan Tuhan,pencipta diri manusia dan seluruh alam.
Kesedihan,kesakitan,kehampaan,kegembiraan,ketenangan,dan pelbagai bentuk2 perasaan yang kita alami setiap hari adalah kod2 keesaan Tuhan.
Kita harus bijak dan benar dalam membaca kod2 itu semua,jika silap,meranalah diri kerana bertindak melawan fitrahnya iaitu fitrah ketuhanan. kita adalah cahaya2 Tuhan yang ingin mencarinya. Tiada satupun manusia yang benar2 mengetahui siapa Tuhan itu hatta Nabi Muhammad saw, dan bila manusia itu mengaku,ternyata lorong2 kod2 suci itu masih belum benar2 kosong. Yang ada hanyalah manusia yang paling faham dan paling kenal diantara semua manusia,tapi bukan benar2 mengenali Tuhan itu, kita perlu jelas tentang ini.

"Engkaulah yang kini mekar dalam diriku yang melankolia
akulah simpang tersasar karam janjiku yang melankolia..."
-lirik lagu Cinta Melankolia,Ann-

2.      Ilmu ikhlas
jika kita berhajat melakukan amal setinggi gunung dengan tujuan hendak kesyurga,berhati2lah di dalam amalan ditakuti rasa sombong itu hadir dan membiak,maka sekelip mata,Tuhan itu mampu memadamkan amalan2 yang telah dilakukan selama berpuluh-puluh tahun itu. Hati2lah kamu wahai ahli ibadah...ingatlah kita semua kesyurga disebabkan rahmat Allah bukannya disebabkan amal2 berpuluh2 tahun kita itu. Kita beribadat untuk meraih rahmat Tuhan Yang Maha Penyayang...jika dia terima,terimalah...jika tidak terima,apa yang boleh kita buat?kerana Dia adalah Tuhan Pemilik segala jadi...dan ibadat yang kita buat,yang kita persembahkan pada Dia adalah datang dari seorang pendosa...akuilah hakikat itu...kita kena terima hakikat,kita bukannya malaikat...kita semua adalah manusia yang berdosa...sentiasa berbuat amalan dan cuma berharap ianya diterima...jika ditolak,apalah daya seorang pendosa seperti kita untuk mempersoalkan...

"jangan sang Arnab bangga meninggalkan si kura-kura jauh dibelakang,hingga kesatu masa,ternyata si kura-kura yang menang..."

tetaplah segala puji buat Yang Maha Suci,yang tidak menerima melainkan yang suci juga...dan manusia suci adalah manusia ikhlas...selain dari ikhlas,tidak suci...dan Tuhan akan sentiasa melindungi manusia2 suci ini daripada tipudaya iblis laknatullah...mintalah pada Tuhan agar diajari ilmu ikhlas...insyaAllah Dia akan membimbing kita disetiap pencarian ikhlas kita kepadaNya..

1.      Amalan bermula dari niat

dan setiap amalan bermula dari niat...besar sungguh kiasan didalam kata2 ini...amalan terbentuk dari kehidupan setiap hari...apa yang kita buat,apa yang kita fikir,apa yang kita mahukan,itulah amalan kita...setiap saat kita di dalam amalan samalah  dengan makna setiap saat kita di dalam kehidupan...sama seperti yang telah saya katakan sebelum ini,takdir kita begitu dekat dengan kepercayaan kita. Besar ruang matrix besar jugalah kod2 suci mampu dimasukkan. 

Takdir anda hari ini disebabkan oleh kepercayaan anda dimasa lalu
kepercayaan membentuk amalan,amalan membentuk takdir.
kepercayaan bakal mengubah takdir bilamana hukum karma telah terlaksana. Tapi takdir sedang berubah bilamana kepercayaan sedang berubah,dan hukum karma berada di dalam proses itu
Apa itu amalan?itulah tindakan kita,yang baik sejak dari hati ia dikira,yang jahat,hanya dikira setelah berbuat...
Maka,untuk mengubah takdir,perlu mengubah kepercayaan.
Untuk ubah takdir sesebuah negara,perlu ubah kepercayaan rakyatnya.
Kepercayaan itulah penggerak...dan kepercayaan kepada yang esa adalah penggerak yang paling sejati...apa itu kepercayaan dalam terma islamik?ya,itulah keimanan...Maka,untuk mengubah takdir,perlu mengubah kepercayaan.
Untuk ubah takdir sesebuah negara,perlu ubah kepercay
..apa itu kepercayaan dalam terma islamik?ya,itulah keimanan...aan rakyatnya.
Dan secara psikologinya,manusia akan bertindak mengikut kepercayaannya di masa itu. Kesedihan hari ini disebabkan oleh kesilapan anda di waktu yang lepas. Ia banyak berkaitan dengan hukum karma.Manusia adalah sejenis makhluk yang pelik. Bila dia berniat,automatik setiap perlakuan dia selepas itu akan ada kaitan dengan niatnya itu. Biarpun dia tak sedar,tapi ia sedang berlaku. Kita terikat dengan niat kita. Jangan kita sangka setiap doa kita,permintaan kita,perlakuan kita terlepas dari pengetahuan Tuhan. Padahal kita masih dan tetap di dalam kekabulan doa kita itu.Cuma kita sahaja yang tidak sedar. Ya benar,manusia memang satu makhluk Tuhan yang pelik,ia tidak dapat dinilai hanya dengan satu pandangan sahaja. Menilai manusia perlukan pemahaman yang menyeluruh...dan manusia secara lahiriah hanya dikurniakan dua mata dihadapan,tidak akan mampu menilai dengan pelbagai pandangan menyeluruh,ini membuktikan,setiap satu manusia tidak mampu menilai dengan benar manusia lainnya.

tiba2 langkahku terhenti
sejuta tangan telah menahanku
inginku maki,mereka berkata
tak perlu kau berlari mengejar mimpi yang tak pasti
hari ini juga mimpi,
maka biarkan ia datang,dihatimu...dihatimu...
-Kamelia,Sweet Charity-

Hidup ini macam lakonan,babak kepada babak, dan itulah yang menjalankan sesebuah cerita. Dan sungguh Tuhan itu Maha Tahu disaat dan minit bila perlu diberhentikan lakonan setiap manusia itu. Adakah manusia itu berjaya mencari kesimpulan akhir kepada seluruh kehidupannya? jika dapat,bersyahadahlah manusia itu di akhir hidupnya...mudah2an dapatlah kita mengucap di nafas akhir kita nanti...amin...


4.      Hukum karma,hakikat kun fayakun serta tipudaya iblis dan dajjal
segala tipudaya iblis dan dajjal termasuk di dalam hukum ini,sebagai contoh.mereka melakukan tipudaya,sehingga manusia salah dalam berbuat keputusan,ataupun keputusan itu menentang sistem manusia,dan membuat orang sekeliling sakit bahkan diri sendiri,dan tuhan itu maha adil,setiap perbuatan ada balasannya.iblis dan dajjal tahu hakikat ini,jadi mereka sedaya upaya menggoda manusia melakukan kejahatan sebanyak yang boleh sehingga hidup manusia tak mampu lagi menanggung hukum karma di dunia,dan akhirnya akan ke neraka untuk pembalasan yang lebih setimpal.

Hukum karma-buat baik dibalas baik,buat jahat dibalas jahat.aka
setimpal.

Lahir-akil baligh-dosa/pahala- hukum karma
                                                  dosa/pahala   - hukum karma
                                                                            dosa/pahala proses ini akan berulang sehingga...
                                                                                                    -mati-----syurga/neraka

Peta ringkas kehidupan manusia
cuba anda teka dimana letaknya hakikat kun fayakun di dalam peta di atas?

Hakikat inilah sebenarnya rahsia kepada kehidupan manusia. Yang mana hakikat ini banyak dilupakan bilamana manusia sudah goyang dalam mencari tempat berdiri. Hakikat kun fayakun pula besar kaitan dengan rahsia basmalah...bacaan yang menyeru sifat pemurah dan penyayangnya Tuhan itu...bacaan hanya ibarat angin lalu jika ia tidak disertakan dengan kepercayaan. Mengapakah di dalam 99 nama Allah,hanya 2 sifat ini yang paling digalakkan kepada kita untuk diseru?
Hakikat kun fayakun banyak bermain dengan sifat tuhan yang maha berkuasa. Jika Dia berkehendakkan sesuatu itu,cukuplah dengan hanya Dia berkata Kun Fayakun,maka jadilah ia sepertimana yang dikehendakiNya. Sungguh agungnya Tuhan itu,kehendakNya tiada tara,ditanganNyalah terletak segala macam kuasa. Wahai manusia, buatlah apa yang kamu rasakan benar menurut hatimu dan kepercayaanmu,tetapi ingat...tuhan itulah pemilik kun fayakun...segala jiwa dan kalimah tidak akan mampu berhujjah dengan pemilik kun fayakun ini.

Kita lihat contoh yang lebih mudah. Ditangan tuhan terletaknya segala kuasa dan kun fayakun adalah kuasa veto yang paling hebat serta mampu mengalahkan kuasa2 lain. Tiada undang2 di dalam wilayah kun fayakun.  Jika ada undang2 bermakna tuhan itu lemah dan memerlukan undang2 untuk menasihatkan kehendakNya. Mustahil tuhan itu lemah. Benar,tuhan itu tidak mengingkari janjiNya. Tapi sedikitkah janji Tuhan itu?tidak bukan?malah banyak. Tiada istilah pengingkaran janji pada qada’ dan qadar jika manusia itu benar2 faham akan tindakan Tuhan dengan sebenar2 faham. Dan sungguh tidak mungkin manusia dapat sebenar2 memahami akan tuhan itu,maka boleh dikatakan disini manusia tidak layak mempersoalkan tuhan,kerana manusia penuh dengan kejahilan. Kedudukan tuhan sebagai yang maha tinggi tidak pernah tergugah pun jika manusia mempersoalkan tuhan,sebaliknya manusia itu sendiri akan menerima akibatnya kerana gagal menggunakan dengan sempurna akal dan hati yang dikurniakan.

Di dalam peta diatas,terdapat satu perkara penting,iaitu...walaupun hukum karma berlaku disebabkan silap2 dan dosa manusia,didikan daripada tuhan tetap berlaku walaupun manusia di dalam dosa...dalam buruk ada baik,dalam baik ada buruk...kekuatan jiwa yang fitrah akan teruji ketika proses ini berlaku,sejauh mana tarikan jiwa itu terhadap fitrahnya. Jika kuat,kepercayaan akan berubah. Jika kepercayaan berubah,takdir akan berubah sedikit demi sedikit ketika hukum karma terlaksana,tetapi manusia itu harus menahan sakitnya hukum karma tuhan itu sebagai bukti tuhan itu maha adil kepada setiap makhluknya.sebagai contoh,pernah suatu ketika anda berbuat salah dengan manusia lain,dan selepas kejadian itu,anda insaf dan bertaubat,tetapi anda jangan lupa,kesilapan anda pada dia,tetap pernah berlaku,ia tidak boleh dinafikan kewujudannya walaupun taubat telah dinyatakan. Suatu ketika nanti pasti tuhan akan membalas dengan kejadian yang hampir serupa,jiwa anda pada masa itu dididik untuk mengenali hakikat kewujudan Dia. Sudah tentu itu suatu pertolongan Tuhan terhadap manusia di atas godaan dan tipudaya iblis dan dajjal. Tuhan itu tetap pemenang di dalam keadaan apapun,tak kisahla bagaimana disesatkan pun hidup anda itu,Tuhan itu mampu membantu. Dia tidak lemah,bahkan Dialah yang maha gagah. Telah dinyatakan,mereka melakukan tipudaya dengan sebenar2 tipudaya,dan Allah membalas tipudaya mereka. Tak mungkin Tuhan mencipta manusia untuk menyeksa mereka dineraka. Tak mungkin. Ia sungguh melanggari sifat tuhan yang maha bijaksana. Dia tidak bodoh dalam berbuat sesuatu. Tak kisahla bagaimana dipusingkan pun hidup anda itu,Dia maha berkuasa menarik anda kearahNya semula. Kemahuan Dia  mampu menundukkan segalanya. Oleh sebab itulah,sabar dan syukur adalah penyelesaian di atas pelaksanaan hukum karma. Pertolongan Tuhan pula menanti anda dikemuncak redha. Yakinlah.

(perhatian: perkara ini jika salah pemahaman mungkin akan menyebabkan fitnah bagi mereka yang tak faham dan terus menentang, mudah-mudahan tiadala ia berlaku. jika susah untuk anda faham,adalah lebih baik berpegang dengan pemahaman biasa dan asas.)

Maka,niatkanlah untuk yang baik,maka yang baik jugalah kita akan dapat kemudiannya..insyaAllah.

5.      Getaran
Getaran.Manusia itu ibarat satu gedung getaran. Manusia setiap masa bermain2 dengan perasaannya. Setiap perasaan ada getarannya yang tersendiri. Jika saya bersedih, pasti ada di kalangan anda yang dapat merasakan kesedihan saya di dalam setiap kata2 saya. Maka,kuncinya disini ialah getaran itu mengalir.
dan yang menjadi persoalan,dari mana getaran ini datang dan kemana getaran ini akan pergi mengalir?ia perlu ada sumber,perantara dan penerima akhir...telah dikatakan bahawa kita semua datang dari Allah dan akan kembali kepada Allah jua...Innalillahi wainna ilaihi roji'un...sesuatu yang selain Tuhan akan lenyap dan binasa. itulah dia makhluk. makhluk akan lenyap dan binasa di akhirnya nanti. 

·         Rantaian esa

formula ringkas : Tuhan-manusia-Tuhan (rantaian esa)

dan kehidupan manusia berada di tengah2 formula itu. Jika formula ini tergantung, manusia itu akan mula resah gelisah...seolah ada yang tidak kena di dalam kehidupannya. Biar seluruh penghuni bumi di bawah kekuasaannya,jika formula ini tiada di dalam dirinya,ia ibarat layang2 yang terputus talinya,melayang2 tanpa hala tuju...sehingga ke satu masa,game over,dia terkejut dengan kebenaran yang satu ini,iaitu hakikat keesaan Tuhan. Dia akan menyesal kerana sekian lama melalaikan diri dari mempelajari dan mengakui kebenaran ini.kebenaran apa?kebenaran kalimah syahadah...ini jugalah yang sedang diusahakan pihak yang membenci jalan selamat ini,mencuba memadamkan rantaian esa didalam silibus2 pendidikan zaman kini. Ilmu yang wujud seolah tergantung,minda mereka yang fitrah cukup susah menerima,dan jangan pelik,ramai pelajar2 akan bertambah bosan dengan apa yang mereka belajar. Ilmu yang diajari seolah tidak berpangkal dan tidak berpenghujung...fikiran mereka dibawa menerawang entah ke mana,maka yang lahir adalah para pelajar yang tergantung mindanya. Mereka belajar,tetapi mereka tidak tahu apa yang mereka sedang belajar. Mereka boleh mendapat A dalam semua subjek,tetapi jika ditanya,mereka seolah menerawang. Kerana apa? kerana rantaian esa yang mengikat mereka pada asalnya telah dipecahkan secara halus tanpa mereka sedari. Segala jenis ilmu,kalau kuat rantaian esanya nescaya manusia akan makin maju rohani dan jasmaninya. Lagi yang menyedihkan ialah mereka tidak dibenarkan membuat keputusan untuk diri mereka sendiri secara batinnya. Mereka dikawal oleh senjata psikologi. Hanya jiwa2 mereka yang kuat berpegang kepada fitrah sahaja yang boleh menangkap tipudaya dajjal ini. Ingatlah, manusia boleh dikawal hanya dengan psikologi. Dengan psikologi manusia mampu dikawal dari jauh tanpa perlu disuruh berkali-kali. Psikologi ibarat satu remote control buat sang dajjal kepada umat akhir zaman. Betapa psikologi adalah senjata ampuh mereka...


·         Matahati/firasat/ilmu ladunni/deria keenam/mata ketiga

Kita melihat kerana adanya cahaya. Jika tiada cahaya,kita seolah seorang buta,ada mata tapi tak mampu untuk melihat...tapi ada sesuatu yang lebih misteri daripada itu,si buta dapat berjalan di dalam gelap. Dengan mata yang tertutup kita masih mampu mengelak anak panah yang sedang mengarah kepada kita seolah kita dapat melihat...tapi bukan dengan mata zahir...ya,mata hati...kita dapat melihat benda2 yang ghaib pada mata zahir kita dengan menggunakan mata hati. dapat tak kita melihat kesedihan manusia?apatah lagi jika seorang manusia itu tidak menangis,tidak bereaksi sedih..bagaimana kita dapat tahu dia sedih?ya...melalui mata hati...inilah deria keenam kita...mata hati...gerak hati atau nama lainnya firasat...orang Melayu memang hebat bab ni...sebab itu kita mampu belayar tanpa sebarang kompas atau penunjuk arah. Kerana kewujudan mata hati ini. Kerana apa orang Melayu hebat berfirasat? salah satu sebabnya adalah orang Melayu banyak berahsia. 
Orang yang banyak berahsia adalah seorang yang misteri. Jika orang Melayu berterus terang,akan hancur seluruh alam ini kerana ketidakmampuan bumi mendengar luahan hati seorang Melayu sejati. Dan sebab itu jugalah orang Melayu suka akan kiasan.Setiap pantun,gurindam,seloka,syair dan pelbagai bentuk puisi Melayu sungguh tinggi kiasannya. Hanya yang ahli dapat memahaminya. Dan seorang Melayu sejati berpegang dengan hukum berkata2.Iaitu berkata2 baik atau diam. Kiasnya seorang Melayu sejati adalah penyeimbang kepada bumi dan seluruhnya...senyuman seorang Melayu sejati penuh dengan makna.Kata2nya saja penuh hikmah,kerana apa?kerana ia datang dari seorang yang pendiam dan misteri. Pahlawan yang berentap jika lihat senyuman seorang pendekar Melayu sejati pun boleh gerun...sebab apa? sebabnya penuh misteri dan tenang...

Berapa banyak bintang di langit
Engkau hafali ya Sahibul Kahfi
Tak akan sama bintang yang satu ini
Yang kau kenali di dalam hati

Terang walaupun dia tersembunyi
Cemburukan matahari
Cahaya berseri-seri
Jika engkau kenali 
-lirik lagu Sahabat Gua,M.Nasir-


Mungkin ada yang tidak senang bilamana saya seolah terlalu mengagungkan Melayu,seolah menolak Islam itu untuk semua. Maaf jika saya katakan,inilah cara saya,jika bukan saya sendiri,orang Melayu yang membela kaum sendiri,takkan kita nak harapkan kaum lain? Kerana saya cukup sedih melihat orang Melayu malu akan diri mereka sendiri, seolah segala kelemahan Tuhan letakkan di dalam diri Melayu,dan segala kelebihan adalah pada kaum dan bangsa lain. Kebanyakan kata2 saya berbaur psikologi,semoga ada di kalangan anda yang memahami saya dan penulisan saya yang tak seberapa ini hendaknya)

·         Nur Muhammad/Cahaya yang terpuji
Mari kita sambung lagi pasal tadi...getaran dan kekuatan tak terkalahkan...dan tentang cahaya...telah saya katakan di post sebelum ini, cahaya yang terpuji terbahagi kepada dua,positif dan negatif. Kegelapan adalah cahaya negatif. Ia adalah pertembungan dua sifat Tuhan yang bertentangan. contoh:

·         Yang Maha Pengasih vs Yang Maha Menghukum
·         Yang Maha Awal vs Yang Maha Akhir
·         Yang Maha Agung vs Yang Maha Pengampun

bagi Nur Muhammad,pertembungan positif dan negatif itu perlu sekata dan seimbang. Ia adalah bukti kepada sifat makhluk.Bukti kelemahan makhluk yang memerlukan keseimbangan untuk kehidupannya. Tetapi bagi Allah,pertembungan dua sifat yang bertentangan tidak memerlukan keseimbangan. Maha Suci Allah daripada terikat dengan makhluk ciptaanNya sendiri.Tuhan tidak perlukan keseimbangan untuk berdiri dengan sempurna. Dia itu berdiri dengan sendiri. Segala yang berlaku,adalah mengikut kesukaanNya, mengikut kehendakNya. Keadilan Tuhan tidak memerlukan keseimbangan,berbeza dengan makhluk ciptaanNya.Dan bila Dia mahukan sesuatu itu terjadi,cukup dengan hanya Dia berkata Kun Fayakun,maka terjadilah ia...Maka, disini tiada undang2 di dalam hakikat Kun Fayakun.

"Dia tidak berhak ditanya tentang apa yang Dia perbuat,bahkan merekalah kelak yang akan ditanya..."

Segalanya mungkin bagi Allah.Tiada yang mustahil bagi Dia. Tuhan tidak terikat dengan hukum sebab dan akibat kerana segala kekuasaan berada di dalam tanganNya. Tapi makhluk biasa dengan pemahaman biasa terikat dengan hukum sebab dan akibat. Apatah lagi sifatnya makhluk itu lemah,satu ilmu diberi,seribu kelemahan mendekati. Jadi seharusnya makhluk itu sedar akan dirinya. Ilmunya manusia itu ibarat satu celupan jari di lautan luas,dan ilmu Tuhan adalah ibarat laut yang luas itu. Jika ada yang berkata saya banyak berkhayal dan tiada dalil yang dikemukakan,saya hanya tersenyum. Kerana bagi mereka yang faham, akan dapat lihat telah saya serapkan dalil2 itu semua didalam kata2 saya,kerana bagi saya dalil itu semua fitrah kebenaran. Tidak perlu dipisahkan dengan penerangan saya,cuma bila saya berbuat,saya ada sebab tersendiri.

·         Keilmuan nenek moyang Melayu

Dato nenek kita dahulu cukup menyayangi waris mereka, mereka mencari cara yang senang buat cucu mereka faham akan hakikat ketuhanan itu,mereka mencari dan kita menerima. Mereka telah menebas pokok2 yang ada di laluan kita,apa yang perlu kita buat adalah lalu dan hayati. Bagi mereka yang tidak memahami dan terus berkata tanpa faham,akan dengan mudah mengutuk dan mencerca mereka. Mengatakan mereka sesat bagai,tidak berpegang pada Quran dan sunnah. Kalaulah mereka benar2 mengaji keilmuan nenek moyang kita dahulunya,nescaya mereka akan tertunduk malu kerana mengangkat bangsa lain dan memijak budaya bangsa sendiri hanya kerana alasan keagamaan. Betapa mereka tidak tahu bahawa bangsa kita sudah terlalu terkehadapan dalam mengaji hakikat ketuhanan dan hakikat kemanusiaan itu sendiri. Apakah itu erti keagamaan jika maknanya saja sudah sama dengan kepercayaan pada yang esa?pada istilahkah kita semua terkeliru?kerana istilahkah kita semua berpecah?sama-sama kita fikirkan dan renungkan...

jangan kau gentar pada bayang-bayang sendiri
disebalik pahit getir kemenangan menanti
bagaikan burung pheonix bangkit dari abu
bangkit membina satu keindahan baru
pheonix bangkit
lirik lagu M.Nasir,Pheonix bangkit

Ok,jika sifatnya getaran itu mengalir,maka sudah tentu ia tertakhluk kepada hukum aliran. Segala benda yang mengalir pasti boleh tersekat dan juga boleh lancar.Tersekatnya mungkin kerana dosa manusia itu sendiri atau kerana kekotoran hatinya,atau mungkin kerana perut yang kenyang,atau mungkin kerana tidak ikhlas...banyak sebab yang boleh menyekat getaran...dan lancarnya getaran itu mungkin kerana ikhlasnya manusia itu,laparnya,suasana yang tenang,persekitaran yang lancar dan kurang penghadang kepada aliran getaran itu.

·         Berlapar sebagai formula hebat getaran
Mari saya beritahu anda satu formula yang cukup hebat iaitu berlapar atau lapar. Berlapar bermakna kita sengaja tidak makan dan minum kerana sesuatu sebab contoh berpuasa,tetapi lapar adalah kita tidak makan dan minum kerana ketiadaan benda untuk dimakan atau ketiadaan air untuk kita minum,kita kena tahu bezanya. Berlapar ada pada orang biasa,tetapi lapar ada pada fakir miskin. Dengan berlapar,kesemua deria anda akan jadi lebih cekap berbanding biasa. Jangan pelik jika saya kata anda boleh mendengar dengan lebih cekap dalam keadaan anda berlapar. Ini cerita benar,sebab ia berlaku dalam diri saya sendiri. Saya adalah seorang yang bermasalah pendengaran, saya tidak malu untuk mengaku,kerana saya sedar diri saya,tapi yang peliknya,saya dapat mendengar dengan baik bilamana saya berlapar atau lapar. Bagi saya ia adalah ajaib. Deria pendengaran saya jadi cekap dan peka bila perut saya berkeroncong. Kalau orang berbisik pun saya mampu dengar. Pelik bukan? Jadi jangan main2 dengan orang lapar,sebab segala deria mereka cukup cekap dan padu berbanding anda. Sekali pukulan anda,sepuluh kali balas pukulan akan terkena pada anda. Mereka yang kenyang adalah mereka yang lemah. Lemah dari segala aspek. Contoh orang yang kenyang jika diperlihatkan sesuatu yang sedih,dia tidak akan mampu merasakan getaran kesedihan itu. Jiwa mereka lemah diwaktu kenyang. Mungkin sebab itu jugalah Nabi saw sangat2 suka berlapar atau lapar. Selawat dan salam buat pemilik jiwa suci itu serta mereka yang berusaha menuju kepada kesucian jiwa sepertinya.

·         Resonans

Kita kembali semula berkenaan getaran. Pernahkah anda mendengar tentang resonans? Saya akan cuba bawa anda memahami konsep ini dengan sudut pemahaman manusia biasa iaitu tidak terlalu saintifik. Resonans ialah pertembungan getaran yang identikal dan akhirnya getaran bersatu serta disekatakan bergantung kepada getaran mana yang dominan dan fitrah. Setiap pertembungan yang mengarah kepada penyatuan,perlukan tolak ansur dan pengorbanan dari salah satu unit atau mungkin kedua2nya. Saya ambil contoh, jika seorang lelaki dan seorang perempuan menyatu di dalam pernikahan,untuk memastikan penyatuan mereka berjaya dari sudut rohani dan jasmaninya,salah seorang dari mereka dan mungkin juga kedua2nya perlu bertolak ansur dan berkorban. Mereka tidak boleh terlalu keras dalam berasimilasi. Ia melanggar hukum penyatuan. Mereka perlu tunduk kepada getaran yang fitrah,barulah keduanya mampu bersatu dengan baik,apa itu getaran yang fitrah di dalam sudut pandangan hubungan manusia?ya,cinta...kasih...sayang...setiap unit perlu menanggung risiko untuk kehilangan sesuatu,mungkin kepercayaan,mungkin rasa keakuan,mungkin rasa ego. Nampak tak? Jika segala ilmu sains mengikut rantaian esa,pasti ia lebih memberi impak kepada jiwa2 manusia. Ia takkan lagi dilihat sebagai ilmu dunia sahaja,malah ia terus tersambung dengan ilmu kejiwaan,ilmu kerohanian. Kenapa segalanya harus dipisahkan? Salah menyalahkan antara satu sama lain tanpa rasa sedar bahawa semuanya datang dari tuhan. Manusia itu bukti kepada keesaan tuhan seperti yang dinyatakan didalam syahadah. Manusia itu bukti kebenaran,tuhan itu pemilik kebenaran. Manusia adalah lorong kebenaran,dan tuhan itu penyalurnya..


Wallahualam...

Bersambung...

Oleh kerana post kali ni terlalu panjang,ada baiknya saya sambung cerita seterusnya di post akan datang...

Salam sayang dari saya buat semua pembaca setia blog ini...:)
Dengarkan lagu Rajawali Terbang Tinggi dari M.Nasir...layannnn...

lagu seniman menangis,Jamal Abdillah...syokkk..saja selingan,jgn serius sgt...;)

68 comments:

Nurun Nur 9111 said...

Belum baca n baru scan over jer..
tapi content sungguh menarik!

Keep it up!
Will read and understand.

D.Hada

purba said...

Penulisan yg menarik...ni bleh buat novel..tp kadang org mlayu bkn phm pun...marilah sama2 komen membina..jgn sinis sesama sndri..tipikal mlayu...pyh nk brsatu..semua tunjuk kepala batu..klu dgr cerita hantu smua duduk trpaku.. Tipikal budaya mlayu..klu cerita ttg merayu kita jd no satu...klu cerita ttg bersatu kununnya aku yg tau...tp hampa sepanjang waktu kekayaan dirobek sang seteru..tidur sebantal kunun saudaraku...kerana trlena dek waktu indahnya kunun sgala milik bangsaku...sedih!

WAKSEGAN. said...

Asalamualaikum...wak ni dr kg..kurang phm tenet2..yo kiranya menganggu ampuni wak yo...wak mau cerito kish wak di kg tutttttt...gni wak sdih banget tgk ank2 muda kito org mlayu..yg muda lanangnya naik mtor prangg kesono preengg kemari..waduh..jaman wak kck dulu diajari ilmu ugomo ilmu pertahan diri...langsung dimana silapnya ya org kito? Gimana bisa pertahankan daulah bngsa? Wak ada kebun hasilnya smua diborongi si sepet itu...mana org kito? Loh mgkn capek seharian di kantor..enggak mau brniaga brangkali...yg herannya pnjual aiskrim di kg wak,waduh banglages..opps ampun yo..bangladesh..dimana ank2 kito? Loh mgkn mau kerjo kilang brangkali...mana tidak hasil2 kekayaan kito dirampok mereka..yg peningkn wak,jaga dikilang sawit ujung kg wak dr nepal...mana pulo ank bngsa kito? Loh kerja gomen pulo..jadik yg naik mtor ito ramei2 siapa ya? Loh ank2 kg wak..enggak mau usaha..m'sia kito punyo omong mereka..buktinya? Ya kami bwk bendera masa tanggal 31.agustus..merdeka bilang mereka...wah..wak cukp berbangga..punyai semangat bangsa...walau trgadei harta ibu bpa mereka...wak ini hanya menyampai ajo yo..apa didepan mata..jika enggak berubah bakal nanti pkai baju tp terlondeh seluarnya...ampun kn wak segan yo? Wak suka banget kolum ini..ugomo dan perjuangan dibancuh skali...mari kito ramei2 bersatu hati..menentang yg jahil rebut kembali warisan pusaka..ditanah brtuah ini...aduh pak polisi wak mau cbut lari...yg bnarnya wak xda ic..dr seberang mencurah bakti..wak minggir dluan yo..jmp lg..tq daun kladi..bkn nk tembak evebery bodi..cuma wak muhasabah diri..yaaaa ampunnnn...

wake soul said...

saya dpt paham pe yg sedare cube sampaikan seolah2 same ngan ape yg saye pahami n alami.....nur muhamad syahadah semua ade kisah di sebalikny tp rmai yg xdpt pahami hakikat kebenaran yg sebenar2 ny....harap kite dpt bekongsi ilmu....suci dlm debu lirik yg penoh makne buat saya...

Anonymous said...

penchinta

memang terbaik..cahaya diatas cahaya..wuhai...kiasan melayu sgt bermakna,senyuman pahlawan penuh dgn keyakinan..melayu mmg pendiam dan berkias2..jgn cuba diusik sesuatu yg membuatkan kiasan kata2 bertukar menjadi mata pedang yg berbisa..melayu mestilah berwaspada,dibahunya terletak tanggungjawab menjaga alif ba ta..semoga kita bersama2 memegang wasiat,dan berjuang ..

wak segan..caya la wak..haha..terbaik..

Hei! kersani mengalir lah dikau
Menjadi raksa
Mengisi belikat punggungku
Agar aku bisa berdiri
Tegap dan segak
Bagaikan laksmana Melayu

Hei! sepuluh helai daun sirih
Ku gentas bersama
Bunga cengkih jadilah dikau
Darah merah pekat
Mengisi uratku
Agar bisa aku berlangkah
Gagah dan tampan
Bagaikan sijantan yang berkokok

WAKSEGAN. said...

Salam smua..wak mampir lg...yo alloh syukur pd mu..msih ada srikandi dan pahlawan mlayu sejati...ya mari omong lg..wak udah merantau di blog2 teman2 wah..pintar2 yo? Mengenal amali mengenal diri...pintar ank bangsa kito yo? Tp syg yo..kebykkn suka main mercun..tp mercun lidi..bunyinya waduh sekuat kentut wak ini.,jadinya mereka brfikir..oo org mlayu pesta lg...mercun lidi sna sni..blum ada yg brani bkar meriam sebesar baldi...maafin wak yo? Smbung lg...akal muda semua udah ngerti yo? Wak hanya cetuskan api...api perjuangan mengenai diri...suatu bangsa digeruni nanti...waduh wak mimpi lg..! Untk srikandi blog ini..teruskan perjuangan jgn brhenti...pasti bangsa akan ditemui..313 pejuang sejati...demi kebenaran yg hakiki...rapatkn saf jgn pduli pateh kerma wijaya gigit jari..melemahkan bangsa jd kunci keruntuhan tamadun gemilang ini...ayuh hulubalang2 mlayu...mercun lidi jd kn meriam..skali dentuman pasti mengerunkan...permisi wak yo..ampuni menguris hati...ugama dan budaya matlamat kni...biar mereka gerun dihati..

Nurun Nur 9111 said...

inginku petik,inginku petik bintang yang tinggi,sayang....
tanganku hangus....tanganku hangus disambar petir...

-Annur-

Nurun Nur 9111 said...

saudara wake soul,

lagu yg best dengar time2 camni lagu patah hati...hehe...

sayup je...

penchinta,wah wah da masuk kolum nampak?bagusla,meh kita ramai2 meriahkan blog yang kusam ni...ramai kawan,baru hepi sikit...takdala asik dgr lagu patah hati je,hehe...

wak,mohon laluan ye annur merepek kat sini...annur ni budak muda yg jahil,merepek pandaila...hehe

hai purba,lama tak bersuara,skali bersuara mcm bertih jagung...siap perli kata penulisan mcm novel?amboi...pedas sungguh cili awak tanam ye?

d hada,awak pekaba...diam jer...

-Annur-

Nurun Nur 9111 said...

Salam..

Owh yea..
Sini ada banyak issue...
pilih nak yang mana satu dijadikan topik. Huhu

D.Hada

Nurun Nur 9111 said...

adui...d hada da start serius niii...

mari2 semua dok sini bincang2...annur jadi tukang tengok k?budak jahil kena duduk tepi diam2,itula adatnya...sila2...annur tukang wat kopi jer,dok pasang telinga orang2 lama berbincang...sapa nak tambah kopi???

ps:maaf d hada,annur skrang otak tak stabil,haha,mengarut je keje aku ni...

-Annur-

purba said...

Sejahtera...perlu adaptasi perangi konfrantasi..sedikit antologi menyesuaikan diri..perlu analisis jwpn yg pasti..merendah diri amalan terpuji..itu lambang melayu sejati..bahasa kiasan wajib diketahui supaya tak timbul luka dihati..berkata tepat menuding jari..langkah bijak org brbudi..bkn menilai semau hati..baru mlayu bijak bistari..menarik rambut ditepung ini..begitu sensetif isu ini..mari saudara juga saudari..brgabung fikiran dan jua budi..menyusun langkah kearah yg pasti...nescaya terbela perjuangan suci...kearah tuhan maha abadi...kpda dunia kita berbakti supaya ank cucu tidak diperli kecuaian kita menjaga harmoni...yakin kn diri menawan hati agar tetap sifat trpuji...yg mungkar kita basmi yg zalim kita perangi..dgn pegangan rahsia sejati kalimah shahadah kita pegangi sbg tunjang bangsa ini..rasanya cukup smp disini bangsa di hina jua di injaki..mari mula penyatuan ini..maaf.

Nurun Nur 9111 said...

Hari berganti hari...
Terasa sesuatu meresapi diri. Apakah itu, aku tak pasti. Cuma terasa sayup seperti rasa mengenali. Oh Tuhan, kuatkan langkahku ini...

D.Hada

Nurun Nur 9111 said...

Kususun langkah tari,
Mencuba memahami erti putih dan hitam. Mencuba, dan mencuba lagi.

Wahai teman yang sehati, doakan kami Srikandi Blog ini, supaya kuat untuk berdiri. Supaya dipermudahkan hari dan meneruskan perjuangan ini. Menyalakan obor perjuangan untuk Pheonix-pheonix lain bangkit teguh berdiri, melaksanakan objektif surah Al-kahfi, menunjangi pejuang dengan cahaya Al-Ikhlas, mematahkan sendi-sendi yang merosakkan dan membutakan.

Ayuh,ku seru jiwa yang terpanggil..
Mari bersihkan diri, gagahkan hati menyahut seruan Ilahi, melawan diri yang berdebu di sana sini.

............D.Hada

Nurun Nur 9111 said...

aduh...terasa terpanah dgn kata2 d hada...aduh..aduh..aduh...

sapa yang bole ubati luka panah d hada ni...tolongggg....

ah,aku merepek lagi rupanya...hehe

-Annur-

Nurun Nur 9111 said...

kepada si gila kat luar tu,meh sini masuk ramei2,biar annur layan gila korang sume...d hada jgn marah ye...annur nak hasut semua orang kat blog ni,biar otak2 gila tu sume kuar...asik simpan je nak watpe,hidup sedih2 je nak watpe,nnt cepat tua...meh sini ramai2,kita kasi letup ini blog....hahahaha...aku betul2 gila skrang...sape nak join?purba?amacam ada brani?

-Annur-

Nurun Nur 9111 said...

Mari makan otak-otak..

D.hada

Nurun Nur 9111 said...

hahaha,d hada,kat sini otak mana yang paling sedap kita sedut ek?

tu haaa,si purba tu...otak dia masam2 manis...delicious...emmm...sedut otak dia pakai straw pusing2 pastu kat tepi gelas tu letak payung kecil...hahaha...

gila aku da tiba ni...adui...

-Annur-

Nurun Nur 9111 said...

Tebuk otak,sedut pakai straw air batu campur tu..

Hee...

Slurpee...

DH

Nurun Nur 9111 said...

pastu duduk tepi pantai pakai topi besar bunga2...angin bertiup sepoi2 bahasa...duduk menikmati jus otak tembakul...indahnya...oh,besar sungguh nikmat tuhan...d hada,ahad ni saya nak g pd...maen air,sedut angin pantai dalam2,pastu hembus kat blog...hahaha...agak2 kat pd tu ada ikan tembakul tak?nanti nak p carila..

-annur-

Nurun Nur 9111 said...

Sedutla air laut masin tu banyak-banyak guna hidung... rasai nikmat Tuhan.

Wkwkwkwk...

Bestnye..=(
D.H

Nurun Nur 9111 said...

Amacam jadi unpaid baby sitter?
YA Allah...tempatkan Ibu kami ke dalam SyurgaMu Ya Allah..

Sembuhkan lukanya, ubati hatinya, dan ceriakan hari-harinya...

Amin...

Aju-aju...aju-aju...

D.HAda

Nurun Nur 9111 said...

Ko ni annur...sape suh bagi koordinat kedudukan kita? nanti Algojo dtg..

D.Hada

Nurun Nur 9111 said...

Apala kita ni melalut...

D.HAda

Nurun Nur 9111 said...

alamak,ops?hohoho,kepada semua algojo,meh ahad ni jumpa kat pd...cari satu makhluk tuhan paling kiut kat situ,annur la tu...hahaha..peduli apa,kalau tuhan kata jumpa,jumpala,kalau tuhan kata tidak,depan mata pun tak nampak..tak gitu d hada?

anak kamu?pengsan da saya jaga dia,last2 kena cepuk dgn makcik dia ni,baru tau cari nenek...nenek..nenek...eleh...

ala,sekali sekala merepek...tntg hakikat kun fayakun,nur muhammad bagai,saya angkat tanganla haiii...memang xtau...merepek je saya tahu...es lilin,aduh...roti srikaya...sayang sedikit aduh...kurang lemaknya...dibeli orang aduh...di sana sni,masyhur namanya aduh...serata negeri...lalala...terasa mcm tuan puteri pulak time nyanyi lagu ct ni...

-Annur-

Nurun Nur 9111 said...

aku berjalan2 dgn senyuman,beri kuat pada kengkawan,siapa sangka rupanya diri ini yang terlepas dari siuman,patutla dari tadi menjadi siulan,ku pujuk diri bawa berjalan,ikut telunjuk masa yang sekian,sampaikn diri kerap berangan,mencari angan dalam khayalan,ku pandang kiri ku pandang kanan,ku cari kawan,ku jumpa lawan,jika tersurat nasib sijalanan,kesana kemari tanpa haluan,biarlah aku keseorangan,inilah takdir hidup siluman yang disangka ilmuan...

-Annur-

Nurun Nur 9111 said...

kepada siapa yang memahami,mari kesini kita suluhi,jalan yang mereka taburkan duri,kita jejakkan kaki di bumi ini,mencari diri mencari erti,semoga ketemu apa yang dicari,semoga bersatu di dalam hati,biar kita jauh sesama sendiri,janji tuhan tahu apa dihati,kerana manusia suka lihat sini,tanpa mereka sedar mereka juga begini,mengharap bulan jatuh ke bumi,tapi semua diam menyendiri,akhirnya kami merindu dalam sepi...

-Annur-

WAKSEGAN. said...

Waduh,wak pun mau puisi... Dari jowo aku kemari...krn pingin cari rejeki...dgn harapan ketemu bini,muga mudah dpt ic... Dari kg membawa erti dtg kemari bersama mimpi..naik tongkang wak kesini..hrap tertunai seribu mimpi... Wak ingat dan mengerti menumpang tuah dibumi ini..agar tidak disalah erti bwk lari ank dara sini...pulang ke kg kita bertani...hrap tuan tidak kecil hati wak brcanda hiburkan hati...layan perasaan kerana rindukan bini berserta jua ank selori...wak bkn bangga diri..sekadar bisa brnyanyi jua puisi..cuma trkilan rasa dihati,disini enggak ada goyang gerudi...waduuh asikkk...yaa ampun semua..

Nurun Nur 9111 said...

kalau sudah nasib begini,seribu usaha tiada erti,menyebut firman berbaldi-baldi,manusia tak mahu amik peduli,dikatanya itu hal sendiri,mereka bergelak aku begini,mereka bersuka aku menyendiri,andai menyoal akulah yahudi,kata mereka sesuka hati,aku cuma tak mahu berbudi,pada mereka yang tak faham erti,seribu kata dari siluman ini,ibarat sampah ditepi kaki,kerana aku tidak berdiri,pada hati dan kaki sendiri...

-Annur-

Nurun Nur 9111 said...

Dari Nawas bin Sam'an ra. Nabi saw bersabda, '' Kebajikan itu adalah budi perkerti yang baik, dan dosa itu adalah sesuatu yang menggelisahkan perasaanmu dan yang engkau tidak suka bila dilihat orang lain.'' (HR Muslim)

Dan dari Wabishah bin Ma'bad ra berkata: Aku datang kepada Rasulullah saw., beliau bersabda, '' Apakah engkau datang untuk bertanya tentang kebajikan?'' Aku berkata, ''Ya.'' Beliau bersabda, '' Bertanyalah kepada hatimu. Kebajikan adalah apa yang menjadikan tenang jiwa dan hati, sedangkan dosa adalah apa yang menggelisahkan jiwa dan menimbulkan keraguan dalam hati, meskipun orang-orang terus membenarkanmu.'' (Hadith Hasan yang kami riwayatkan dari Musnad Imam Ahmad bin Hanbal dan Musnad Imam Ad-Darimi dengan sanad hasan)

..I..Saya..L_..Aku..Me.. said...

sory la..xsngaja tlihat n tbaca ini blog dn xsngaja jua la nk mgomen..haha..maklum la org mlayu kn suka jga tepi kain kn wlu pn wa pkai slua ni..haha..klu org arab suka jga gua..haha..tp wa rasa excited coz ada ppuan2 yg mpunyai idea n pandangan yg jauh n dlm ttg ssuatu itu,nmun seolah2 masih lg tperangkap dn tkurung dlm kndang yg d cipta ats kpcayaan yg sbnrnya kta pn xfhm namun ianya bgaikn candu..haha..buka la pmikiran sluas2ny tnpa ada halangn dn sekatan br la rsa selesa d pemandangan x la mcm pak turut yg hnya bijak mgikut tp sbnarnya tpusing2 pd bayang2..bgaikn kucing mdpt ikn..haha..jgn hnya pandai mghentam dn mghina iblis andai xknal dn xtau kjadian dn sifatny krna jasanya anda xfaham dn jgn pandai lantang mmuji dn mmuja tuhan andai anda xknal dn tau siapa tuhan itu yg sbnar2nya krana tuhan mungkin x knal anda..haha..bnyk sgt msuk ke dlm bngsa ln smpi kta lupa bangsa sdiri..haha..konon2 nk jd org arab yg d katakn golongn tpuji tp bia ukur bju d bdn sdiri..stiap pyataan harus ada logik dn bukti yg sahih..bukannya brpaksi pd tuhan punya kuasa atau itu takdirnya..tp bia ada rasional dlm pjelasan..haha..sory la beb wa main belasah je ni..maklum la ckp ikut sdap mulut je kn..coz dulu pnh msuk tg rambutan tp keje mesin rumput..haha..kemudian d anta ke tampoi tp naik pangkat jd pak guard da..hahaha..maaf klu ada yg tsinggung dn xsdap bdn dgn komen wa..coz wa xtau n xfaham..ckp sembarang je..mohon pencerahan..

Nurun Nur 9111 said...

Salam saudara .I..Saya..L_..Aku..Me..,

Saudara percaya pada Allah?

DH

Nurun Nur 9111 said...

Saya rasa anda cakap hanya mengikut rasa sahaja. Jangan begitu.

''tuhan mungkin x knal anda..''

penyataan ini bertujuan menghina Tuhan kah? yang ini anda silap.

''konon2 nk jd org arab yg d katakn golongn tpuji''

Siapa pula di sini nak jadi org Arab. Arab..Arabla..Melayu..Melayula.. apa masalahnya?

Yang terpuji tu Nabi Muhammad saw. Orang Arab tak beriman, akhlak buruk nak terpuji apa pula?

Oh adikku Annur...

Rasulullah menyuruh kita menjaga lidah kerana ramai tersungkur ke dalam api neraka dengan muka dahulu gara-gara ucapan lidahnya..(HR Tirmizi) dan ingatlah adikku Annur,
Rasulullah kesayanganmu juga berpesan bahawa telah banyak umat dahulu dibinasakan kerana terlalu banyak bertanya dan berselisih dengan Nabi-nabi mereka.

Wahai pembaca Blog ini, kami memohon sejuta keampunan atas kejahilan, lancang berkata dan juga apa-apa ilmu yang tidak benar dan kami tidak mengetahuinya. Sesungguhnya, Al-Quran dan Sunnah Nabi adalah benar. Maka ikutlah itu..

D.Hada

Nurun Nur 9111 said...

sudah aku bosan pada lakonan,katanya indah rupanya hiasan,aku tak pinta diberi intan,cuma harap diri berteman,manusia memandang penuh jelingan,kerana aku tiada apa untuk diberikan,tapi satu kupesan pada kawan2,selagi hayat dikandung badan,jaga diri jagalah kepercayaan...

-Annur-

..I..Saya..L_..Aku..Me.. said...

haha..
maaf la wa xknl allah,wa xtau n xfaham allah 2 apa n siapa,wa xpnh jmpa allah..
Mcm ne wa nk pecaya allah plak kn..haha..
Klu DH knl n taw tolong la knl2 kn kat wa,leh jd kwn kn..haha..
Wa DH ni nama je dh cukup hebat mcm golongan2 sufi je kn..
Mesti DH dh slalu jmpa allah ntah2 allah jiran saudari ni..haha

Nurun Nur 9111 said...

Tak kisahlah DH tu. Tak penting pun. Orang nak benci saya ke suka ke, apa saya boleh buat. Orang suka saya pun bukan boleh bagi saya kebahagiaan yang saya cari.

Kalau awak benar nak kenal Allah, saya boleh bagitahu apa yang saya tahu. Memang saya tak pernah jumpa depan mata. Saya tak mampu. Allah yang mencipta saya mencipta semua. Awak takkan ada di blog ini pun tanpa izinNya. Dia maha Mengetahui bukan seperti tuhan yang awak kata 'tak mengenali' tu. Kalau niat awak nak kenal Allah betul-betul, mintalah petunjuk Allah beri hidayah. Jika nak saja-saja cakap menyakitkan hati, menghina Allah atau nabi, kami nasihatkan hentikanlah. Kamu tak cabar kami apa-apapun. Ya saya memang terasa kalau orang hina Allah dan Nabi. Ya, jika ini bahan gurauanmu, memang aku jadi sungguh emosi. Dah tak cukup bahan untuk dijadikan 'sesedap rasa' ke? Sampai Allah dan Nabi jadi bahannya?

DH

Nurun Nur 9111 said...

aaa.....Daleane hada mmg emosi!
Sorryla brother... kuhormati pendirianmu...

Tak ada niat nak cari gaduh. =(

..I..Saya..L_..Aku..Me.. said...

haha..wa bkn mnidakn kpecayaan apa yg lu org pecaya tp smakin lma kta myelam ke dlm smuanya smcm tgantung sja tnpa kputusan dn jawapan yg nyata..haha..btul la lu org ikut org2 arab kn tgok la budaya arab,cara bpakaian,pcakapan bkn kh smua ikut org arab kn..lu org kasi itu arab kaya raya kn tp bangsa sdiri yg trabai..bknkh org melayu ada budaya dn cara tsendiri..haha..hmm..klu mcm 2 nape DH suka sgat nk mgecam n mghentam iblis..sdgkn DH ari2 mgunakn brang iblis dlm khidupn sharian dn klu xde iblis mybe DH xde kn..

Nurun Nur 9111 said...

Pathetic.

DH

Nurun Nur 9111 said...

Yahudi ke Iblis?

DH

Nurun Nur 9111 said...

setiap orang memilih jalan masing-masing..paling-paling pun cuma boleh mengajak. nak atau tak nak terpulang.

Makan McD..makan KFc...pakai barang Johnson and Johnson...

Syurga Neraka bukan di tangan kita.
Apa yang nak digaduhkan.

Riz Razin ke tew...

DH

Nurun Nur 9111 said...

The Prophet (Sallallahu 'Alaihi Wa Sallam) said, "Do not wish to be like anyone except in two cases. (The first is) A person, whom Allah has given wealth and he spends it righteously; (the second is) the one whom Allah has given wisdom (the Holy Qur'an) and he acts according to it and teaches it to others."
(Bukhari Vol. 1 : No. 73)
Like · · 49 minutes ago ·

..I..Saya..L_..Aku..Me.. said...

wa hnya ckp2 kosong yg ssedap rasa..wa bkn nk ajk ikut or apa2,bkn nk cr ksalahan or sapa yg btul tp hnya nk btuka2 pdpt n pandangan..maklum la wa org jahil yg xfhm hnya psoalan2 yg mlegari ruang pmikiran...
Psoalan nya btul apa yg selama ini kta pecaya,pelajari,amalkn or anuti..?
Adakh kita d tipu hidup2 oleh org arab tdahulu supaya kta brada d lingkungn pmikiran mereka?
Tp apa yg kta cr bgai tiada kesahihan yg nyata hnya pd tuhan punya kuasa saja..kta xdpt nmpak n lihat scara kasar..jd wa xleh pcaya pd benda yg xnmpak..
Hnya mlihat pd sifat yg wajib tp yg mustahil mcm ne..hnya nampak sisi yg baik je tp kburukn d selindung pd syurga,neraka,syurga.pahala yg xnampak..apa ni..seolah2 kta d pbodoh2 kn je..
Cuba kta phatikn bgaimna pak mat kaya..coz kawen ngn janda kaya..bgaimana dia hebat ada abu bkar yg kaya myokongnya..ada pahlawan hebat yg mjaganya..ada sahabat yg jujur,setia yg mbelanya..ada kwn yg bijak yg mghormatinya..lalu pak mat mcipta kandang yg kta smua msuk dn tkekang,tlena,tbuai d ctu..bape rmai isteri pak mat..mybe ckup satu team bola or lbh kn..lalu bdk berumo 9 tahun pn d bedal..wa xsanggup beb..
Dan hnya benda2 baik je yg lu nmpak kn krana pmikiran kta dh d racuni oleh agama dn budaya arab..hinga kta sesat d jln yg terang,teraba2 dlm kpalsuan..
Kaji baik2 tiap2 ssuatu kjadian ada rahsia yg tsmbunyi..dn stiap yg blaku ada pyebabnya..
Kita adalh nyata d ats muka bumi so cr la yg nyata dn logik akal utk menerima..

purba said...

Wei..saya.! Jgnlah jd cacing naik ke mata...tak sedar ke? Ugama wajib pecaya? Pehal lu naik gila! Cari logik n pasti kita xpunya..yg ada arab mlayu jer panduanya...tp kekadang lu tanya ada jugak logiknya...mana yg benar harus dipecaya...guna ayat perlu ada hikmahnya...kao ku rasa gila..kafir laknat nama mu...brani kao persoal kn yg dh jd ikutan? Tuhan dimana? Hadis bagaimana? Surah pe cara...logik gak..msti ada yg tau rahSia ek? Tolg terangkan..kita lawan si saya ni...oii lu sape? Tanya bukti? Lu ada? Biarlah diaorg begini...jgn provoke arab yahudi...negeri iran sedia perangi pdmu wahai dajjal mencari...rahsia ttg tuhan sejati.

Nurun Nur 9111 said...

o.o

BUKA MATA BESAR-BESAR!

D.Hada

Nurun Nur 9111 said...

Namun, sanggupkah kita buka mata hati kita?

Okay fine, kamu tak nak percaya.

Suka hati. Tapi aku percaya.

Fikir apa yang diperkata 'Pak Mat' kalau tak nak pandang siapa 'Pak Mat'. Fikir dengan jujur dan ikhlas.

Tu bahagian masing-masing.

D.H

Nurun Nur 9111 said...

Mmg zaman sekarang orang susah nak percaya sesuatu perkara.

Ada akal...pikirla sendiri..
(Tu pun apa yang akal mampu capai)

DH

Nurun Nur 9111 said...

Apapun,hidayah mengetuk pintu, nak bukak pintu hati dan jemput hidayah masuk ke tak tu kan terpulang.

..I..Saya..L_..Aku..Me.. said...

org perlu logik dn bukti bkn ckp2 myakitkn hati..
Lu ckp bpandu kn pd kitab n surah..sma mcm lu baca buku dn dgnr pesanan org yg mati..
Cnth lu baca buku masakan then lu msak,sma la 2..lu ingat pesanan kwn lu yg dh mati sama la 2..Boleh lu tunjukn yg nyata ats apa lu amik dr kitab2 n surah 2..
Mesti jawabnya itu takdirnya..itu kuasanya.hanya tuhan yg tau..apa cerita ni..
Lu xtau iblis bnyk bjasa pd lu n lu xtau yahudi bnyak myumbang pd lu...
Lu sanggup ke klau ada nabi muhammad skrang ni dn dia ajak lu kawen..sanggup ke lu kawen dgn nabi muhammad dn tinggalkn ank bini lu..smpi syg sgt pd nabi muhammad tu.lu sanggup ke beb..apa celop..

tapak kaki said...

aku tiada tuhan..kerna tuhan itu memang tiada..yang ada hanyalah allah.......
tiada tuhan melainkan allah...

""Maka Akulah Tuhan Yang Sebenar-benarnya, dan hanya perkara yang benar Aku firmankan.. ""dimana rahsianya?..
apa pula rasanya?..

gula itu manis rasanya...
apakah manis itu semuanya sama?..
dimana alat ukurnya..

purba said...

Dogmatic..!

Nurun Nur 9111 said...

wawawawa...sapa kasi bikin line panas ni haaaaaaaaaaaa.....annur datang bawak angin sepoi2 bahasa ni...karang aku tiup,terbang semua makhluk2 halus tu...sapa nak gaduh lagi....hmm?pepetang gini,memang sesuai kita buat cerita kedai kopi neh...mai mai mai.....bercakap lg makhluk halus tu,aku sumbat dalam botol...ni ha,admin segala admin datang...geram betui aku dgr orang gaduh2 neh...

-Annur-

Nurun Nur 9111 said...

d hada,jangan lawan api dgn api wahai kakakku...

tiada kebenaran tertegak atas silaturrahim yang putus...ok anda berdua?gaduh lagi,aku empuk dgn bantal busuk...

kepada semua,ini hanya lakonan,tiada kaitan dgn yg hidup ataupun yg telah meninggal dunia...

sekian dari admin yang comel ni...

-Annur-

Nurun Nur 9111 said...

baru aku nak layan puisi kat ruang komen ni,da gaduh2,kacau betul!

-Annur-

..I..Saya..L_..Aku..Me.. said...

..haha..xkisah lu panggil dia apa tuhan ke,allah ke or apa sja gelaran pn..wa pohon lu ckp kat dia suruh cr n jumpa wa..kemudian g minum n suruh dia bayar la kn..haha
stakat lu cedok smua benda2 tu dr kitab n surah..dn kata itu firman dn hadis nabi..smua org bleh buat kn..tmasuk la cina,india dn smua manusia tp pokoknya bkn pokok kurma..haha..bleh ke lu nyata kn or buktikan dgn mata kasar beb..klu x bleh mcm ne wa nk pcaya..haha..pcaya pd yg x nampak tp yg nyata lu buang ke longkang kah..haha..
Xkisah la api ke,angin ke or apa2 pn smua 2 kn sahabat2 kita kn..so kita enjoy..
Hahaha..apa celop beb..

Nurun Nur 9111 said...

Berfikir dengan kritis dan logik,tidak sama dengan menyelami rahsia dengan hati yang jauh dan hening.Logika mampu dicipta tetapi kebenaran tidak mampu direka.Akhirnya segala logika akan runtuh ke ribaan kebenaran.

Nurun Nur 9111 said...

aduuuuuuuuu,makhluk halus ni memang kasi panas linela....wei,sukatila dorang nak pecaya ke tak,setiap manusia ada hak untuk berkepercayaan,tahu?cakap elok2 xleh ke?xnak pecaya sudahla,tapi jgn bikin ini blog panas....kau ejek2 orang lain,karang aku ejek ko plak,ko marah jugak kan?ko tu manusia,mesti ada rasa marah punya...tak mainla gaduh2 bab kepercayaan ni...ini keje budak tadika jer...geram betul aku dgn makhluk halus pencuri naget ni!

-annur-

Nurun Nur 9111 said...

Kalau niat nak permainkan atau menghina, aku undur diri. Aku bukan percaya buta kerana ibu bapa, ustaz, atau apapun. Kerana kupunya akal berfikir maka logikaku tunduk pada hakikat kita ini lemah. Dan kerana fitrah semulajadiku ingin mengadu pada yang SENTIASA MENDENGAR maka di sana aku merasai kewujudanNya. Kerana aku terpana melihat alam yang menakjubkan ini maka aku tahu ia bukan sengaja malah ia melambangkan kehebatanNya.

Mungkin bagimu kehadiran di dunia ini dengan sendirinya, terpulang ketinggian akalmu berfikir. Jika kau jujur pada diri ingin jawapan, mudah-mudahan kau ketemu.

Jika kau merasa aku ikut 'pak arab' secara buta, maka ketahuilah, kau tak tak pernah tahu apa yang aku fikirkan. maka aku takkan benarkan kau ikut sukamu mengatakan aku menganuti sesuatu tanpa aku tahu. aku juga hormat pendirianmu. teruskan jika itu kepercayaanmu. fikiranmu bukan milikku untuk aku kuasai.

aku tak mahu berlakon meminta orang suka pada aku.

kepercayaanku,kepercayaanku..
kepercayaanmu,kepercayanmu...

dan aku tak percaya apa yang kau percaya dan kau tak percaya apa yang aku percaya...

bagimu kepercayaanmu..
dan bagiku kepercayaanku.

titik.

aku tak mahu memujuk dan merayu orang yang menghina siapa yang aku sayang.

D.HADA

wake soul said...

sape kate bace surah mcm ikot ckp org mati......nauzubilahhh tengelam dlm pencarian.....aku mcm pnh taw je org2 mcm ..I..Saya..L_..Aku..Me.. said... syuhada & solihin x mati malah mereka hdup dan allah memberi rezki ..... mereka lenyap di pandangan mata
dan jika kamu ragu2 tentang al-quran
yang kami turun kan pada hamba kami(muhamad),maka perbuatlah olehmu satu surah seumpamanya dan panggillah saksi-saksimu selain dari allah,jika kamu org yg benar (al-baqarah ayt 23)


dan ingatlah ketika kami berkata kepada malaikat,sujudla,kecuali iblis,ia enggan dan takabur,dan dia termasuk orang2 kafir (al-baqarah ayt 34)

al-quran yg sebenar2 tidak penah mati spt yg kau sangka hanyalah qalam yg tertulis bahkan al-quran itu terus hidup......

..I..Saya..L_..Aku..Me.. said...

..haha..ampun tuan tanah..ampun tuan rumah,
bkn cr gaduh or nk cr apa2 pn..
Sja2 nk bgurau2..haha..
Bkn nk menidakn,mgejek atau apa2 pn
sja2 nk brcengkerama..haha
bkn nk cr salah atau sapa yg betul..
Sja2 nk bsenda2an..haha
bkn nk mnolak kpecayaan lu org or apa2 pn..
Sja2 nk bseloka gurindam jiwa..haha..
Ala lu nk ejek or nk ckp wa apa pn wa xde hal la..
Wa kn pelakon..haha..
Wa xkn trasa or mrasa pn apa yg lu kata kn..
Coz wa hanya rasa syg..hei rasa..syg..syg..hei..hei lihat nona jauh rasa syg..syg..hei..hahaha
Ampun kn kami wahai penunggu gua..
Ampun kn kami penunggu gua..
Hahaha..

Nurun Nur 9111 said...

Sesungguhnya cukuplah Allah buat kami.

Dan sesungguhnya IBLIS dan anak-cucunya bukanlah yang perlu kita ikuti.

aku kan dah kata..ALLAH dan MUHAMMAD bukan permainan okay!!

di sini bukan tempatmu untuk bergurau seperti ini.

DHADA

Nurun Nur 9111 said...

PENGUMUMAN!

KAMI AKAN TERUS MENGELUARKAN POST DENGAN IZIN ALLAH UNTUK MEMBERITAHU SEMUA INI KEPERCAYAAN KAMI.

AKU PERCAYA PADA ALLAH DAN BERSAKSI DIA PENCIPTAKU DAN AKU AKAN KEMBALI PADANYA DAN AKU PERCAYA SEBENAR-BENAR PERCAYA MUHAMMAD ITU PESURUHNYA DAN MEMBENARKAN APA YANG DIA BAWA.

ALLAH AKAN MENJADIKAN AGAMANYA MENANG DI ANTARA SEMUA KEPERCAYAAN KARUT DI LUAR SANA. ALLAH... bukan aku...bukan kami...

D.Hada

Nurun Nur 9111 said...

tiada siapa yg mampu gugat keprcayaan aku,hanya tuhan yg mampu goncang keprcayaan aku.aku takkan percaya dgn apa yg aku taknak percaya,dan makhluk takkan boleh masuk campur urusan kepercayaan aku.sikitpun makhluk tak mampu selagi tuhan lindungi kepercayaan aku terhadap dia.aku percaya pada nabi kerana aku rasa dia dalam hati.dan manusia tak boleh sesuka hati menghinjakkan apa yang aku percaya.selagimana aku tak menghinjak kepercayaan dorang.

-annur-

Nurun Nur 9111 said...

takda permainan dan gurau senda dalam hal ni.sudah aku katakan,aku mencari persamaan dalam bersatu,jika perbezaan jugak yang dicari,cukup setakat ini.kita kawan dalam hal lain.tapi dalam hal ni,kau dan aku berbeza.jadi cukup.usulkan isu lain jika kau dan aku masih kawan.

-Annur-

Nurun Nur 9111 said...

ahhh,sejuknya malam ni,rasa lebih tenang jiwa...kepada semua,maafkan annur,kebelakangan ni ada sikit shot,keje asik marah je...apadaaa..suaasana yg tenang cmni harap2 xdala sesiapa cuba gugat...bestnye malam ni,sejuk dan tenang...

-Annur-

Nurun Nur 9111 said...

Dan (ingatlah) ketika kamu berkata: "Wahai Musa! Kami tidak akan beriman kepadamu sehingga kami dapat melihat Allah dengan terang (dengan mata kepala kami)". Maka kerana itu kamu disambar petir, sedang kamu semua melihatnya.

Kemudian kami bangkitkan kamu sesudah kamu mati (atau pengsan dari sambaran petir itu), supaya kamu bersyukur.

Nurun Nur 9111 said...

aku tersenyum bila melihat mereka,
sibuk benar mereka lihat sini sana,
aku duduk sini dengan memandang dunia,
wajah berkerut kenapa mereka bersuka,
cerita dunia cerita harta,
itu sahajakah hidup pada pandangan mereka...

aku tersenyum lagi dan lagi,
memikirkan diri sendiri,
yang sibuk hidup menyendiri,
seolah wujud dunia tiada disini,
aku ini selalu mereka keji,
katanya bodoh tak reti berdikari...

aku tergelak lagi dan lagi...
kerana mulut mereka sesuka hati,
mengutuk sana mengutuk sini,
aku pun jadi pelik bila menyendiri,
kata mereka seolah tiada erti,
dalam jiwa ini,
seribu kutukan pada diri,
ibarat burung berkicauan sendiri,
mereka berkata aku tak mengerti,
aku bicara mereka geli,
kerana mereka dan aku sendiri,
tidak sama dan tidak aku ragui,
hati mereka pedih sehari-hari,
kerana sibuk berfikir masalah zaman kini,
hehehe,
aku tergelak lagi...

inilah hidup aku sehari-hari,
tenang bagai sang bidadari,
yang turun dari syurga abadi,
berterbangan sambil ketawa sendiri,
melihat manusia di sana sini,
yang bermasyarakat tetapi sepi,
bising sampai ke kayangan ini,
mengejutkan aku dari lena mimpi,
rupanya mereka hidup begini,
aku melihat dan aku kasihani,
semoga hendaknya ada yang bertemu erti,
siapa dia dan siapa diri,
inilah aku dan bicara sepi...
sepi dibawah lilin ini,
walaupun pada zahirnya aku begini,
batinnya aku tiada yang mengerti...
ah,tersenyum aku rupanya lagi...

-annur-

Nurun Nur 9111 said...

hehe,inilah kenyataannya...

mata memandang,mata dipandang...
diri melihat,diri dilihat,
jiwa menguji,jiwa diuji,

ah,itulah hidup...

-annur-

Unknown said...

hadir